Skip to content
Du är här: Hem
Ny roman av Lennart Hagerfors Utskrift E-post
2012-10-11

Image Vi möter alla vändpunkter i livet. Vägskäl som får oss att reflektera över tid som varit och tid som kommer.

Huvudpersonen Olof i Lennart Hagerfors roman ”Vägen till Khumbu” markerar punkten för sig själv och andra genom att resa till Mount Everest. Likt många moderna västerlänningar vill han möta och utforska en yttre vildmark för att komma tillrätta med sitt inre: ”Det var nuet och glömskan jag ville åt. Jag sökte medvetet en lögn: att efter mödosam bestigning stanna upp, hämta andan, blicka ned på världen och säga att denna skönhet gör mig tom, men just därför klokare.”

Hagerfors Olof berättar i jag-form om sin resa, men också i tillbakablickar om vad som är upprinnelsen till den. Ett smärtsamt skede – var hade det egentligen sin början? – penslas rent, millimeter för millimeter, såsom en arkeologs lätta handlag vid blottläggandet av benrester. Allt djupare, allt tydligare och allt sorgsnare. Med hot om syrebrist vid varje andetag, med svikande krafter och en miljö där ett felsteg skiljer liv från död borrar sig Olof ned i sina minnesbilder.

Samtidigt kontrasteras hans livshistoria mot andras, i mötena med några av alla de som är på väg uppför eller nedför bergssidorna. En högljudd amerikanska tycks också ställa sig på tredje världens sida mot väst – men den politiska sanningen är inte enkel, tvärtom är den komplex.

Inte minst visas det genom den överraskning som kan vänta en modern svensk läsare under läsningens gång. Vi har förutfattade meningar. De flesta av oss har ett defaultläge vid läsning – och minns att jag nu skrivit det, för jag tänker inte röja hemligheten i förväg. Den är en del av den starka upplevelsen av den här romanen som rör på djupet vid vad det är att vara människa.

Det var inte vad man gjorde utan hur som var viktigt. Att bli en annan handlade om att lyfta fram något inom en själv som tidigare varit nedtryckt, att välja en av de slumrande möjligheter man bar på …

Efter avslutad läsning börjar jag om från början igen. I denna lilla roman finns tankeföda för ett liv. Ärlighet, också när den blir obekväm. Och ett välformulerat och innerligt språk som berör.


Om: 
Lennart Hagerfors är en av våra mest produktiva författare.  Född 1946 i Eskilstuna, bor numera i Stockholm. Han växte upp i dåvarande Franska Kongo, som barn till missionärer. Slog igenom som författare 1985 med ”Valarna i Tanganyikasjön”. Har sedan skrivit flera romaner om Afrika. Hagerfors har varit kritiker i Aftonbladet och Expressen, samt varit redaktör för BLM (Bonniers Litterära Magasin).

Bibliografi:
Grus och vitt linne, 1979
Hjärnbarken tur och retur, 1979
På väg in i femtiotalet, 1979
Morgondag, 1980
Havets öga, 1980
Bortom Mukambo, 1983
Valarna i Tanganyikasjön, 1985
Kongolesen som skrattade, 1987
Sarekmannen, 1989
Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat, 1990
Triumfen, 1993
Över bäcken, 1993
Den underbara matresan, 1995
Jag heter Eva, 1995
Lycklig resa, 1996
Drömmen om Ngong, 1998
07.30-05.30, 2001
Afrika, 2001
Längta hem, 2003
Arons knä, 2005
Skrivarkurs för särlingar, 2007
Komma bort, 2009
Mannen på ön, 2010

Priser:
De Nios Vinterpris, 1989
Eyvind Johnsonpriset, 1991
Karl Vennbergs pris, 2010

Kommentarer
Lägg tillSökRSS
Bara registrerade användare kan skriva kommentarer!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

 
< Föregående   Nästa >

Nyhetsbrev






Min varukorg

Varukorgen är tom