Skip to content
Du är här: Hem
Världspoesidagen
Blogg - Litteraturen
2014-03-21

ImageDen tilsandede kirke i Skagen. Mitt foto, hör av dig om du vill använda det. 

Idag är det världspoesidagen. Jag lägger upp fotot här ovan för jag tycker det är så poetiskt. Och så bjuder jag på en dikt, skriven för länge, länge sen. Men det känns som att den passar bra en sån här dag. Allt hänger ju samman. 

Med alla de gamla träden är jag släkt
Aspenström frasar tröst i örat
medan regnet fyller mina ögon

Ekelöf är min bror
Daggkåpans kristallkupol  svalkar

Ekelund, kära farbror:
det doftar klarnad ensamhet ur mossan

Vid huset vaktar svajig kjol,
en Södergran.

Jag har en Lönnroth att stå på
bland ormbunkars stiliserade grönska.

 

 

 
Skriva i Sjöbo
Blogg - Skrivandet
2014-03-20

Image Varje skrivarkurs är unik, men vissa är mer unika. Som den i Sjöbo den här senvintern. Igår kväll tog det slut och vi bestämde oss för ett litet knytkalas som av en händelse blev ... färgkoordinerat. Kanske är det beviset för hur synkad en grupp kan bli under fem veckor? ;-)

Via ABF har vi träffats, skrivit och samtalat intensivt om glädjen, om skrivandelivet, om språket, om läsandet och läsandets glädje. Skratten har bubblat, allvaret har då och då svept in som mörkare stråk.

Det är ju ändå livet vi sysslar med när vi skriver.

Vi har mött varandra i texterna.

Av de sex deltagarna har en varje vecka pendlat från Stockholm till Skåne - vilken fantastisk eloge det känns som! Av övriga är en min mesta återkommande i de arrangemang jag haft i Skåne, en tredje har jobbat mot samma förlag som jag en gång jobbade med! Är inte det fantastiskt?

Kanske ses vi snart igen. Varmaste till er alla. 

 

 

 
En vanlig dag med skriva och läsa
Blogg - Livet
2014-03-18

Sedan jag blev min egen på heltid har tillvaron ... sett ungefär likadan ut som förut.

Möjligen har jag liiite mera tid att gå ut i trädgården, möjligen hinner jag tänka några djupare tankar runt skrivande och läsande, men annars ... Ja, som vanligt är det vad jag ägnar mig åt om dagarna (och ibland kvällarna).

Den största andelen av min dag handlar om skrivande om metoder för lärande, flexibla studier, bevakning av vad som händer inom området inom svensk folkbildning. Forumet är nättidningen Re:flex. Till det kommer nu också ett projekt som handlar om tillgänglighet på webben med Folkbildningsnätet som uppdragsgivare. Där kommer jag också att träda in i rollen som presentatör på en konferens i Stockholm i april. Jag är helt enkelt frilansande folkbildare! 

Till det kommer texter för dagspressen i sydöstra Skåne, som Kristianstadsbladet m fl och för kulturmagasin, som Österlen 360 - ofta handlar det om litteratur eller närbelägna områdetn där med. 

Och som grädde på moset läser jag blivande författares - eller för all del redan utgivna författares fortsatta - manus inför deras redigering till färdigt manus. Tidigare har jag även jobbat som förlagsredaktör.

En och annan skrivarkurs blir det också - även om jag för ögonblicket bara har en studiecirkel i skrivandet här i min hemkommun, genom ABF. Å andra sidan har jag en deltagare som pendlar ned från Stockholm en gång i veckan för att delta. Fler kurser kan det bli, men jag grunnar just nu på formerna. Förutom att skriva i kalkbrottet på Litteraturrundan och att resa till Hellidens folkhögskola för att skriva med qigong och mindfulness i sällskap med Margareta Svantesson.

Lägg därtill lite krydda, som trädgårdsrelaterade kurser eller en och annan kurs som har skrivande och läsande som bas. Jag blir aldrig färdig och det känns väldigt bra. 

Och så finns det en liten hemlig lucka upp till vinden. Den har med mitt eget kreativa skrivande att göra. Mer säger jag inte.

Jag är väldigt lycklig över tillvaron. Min skånska tillvaro. 

Här är några av mina tidigare författare/kursdeltagare (som jag nu med nöd och näppe kommer ihåg att rabbla allesammans) och som kommit ut på etablerade förlag:

Johanna Thydell (Augustpriset 2003)
Ellen Karlsson (Augustpriset 2013)
Mia Lehndal
Maria Friedner
Hans Vennersten
Sara Schwardt
Jessica Andersson
Stefan Warnqvist
Åsa Warnqvist
Klara Persson (Augustprisnominerad 2013)
Malin Eriksson
Calle Brunell
Andrea Lundgren
Annika Estassy
Eva Rydinger
Eva Ludvigsen
Mats Bjurbom
Catarina Bergsten (Finland)
Camilla Davidsson (kommer 2014)
Börje Eriksson (fackbok om mobbning i arbetslivet, kommer hösten 2014)
några till är på gång.
Lägg därtill en hel drös med egenutgivare, många av dem rent skickliga.

Jag är medlem i Författarförbundet, Författarcentrum Syd och Smålands författarsällskap. I april reser vi, en grupp författare från södra Sverige, till Berlin för att träffa våra tyska kollegor där. 

Nog finns det att göra. Image

 

 

 

 

 
Nyhet - textdoktorn håller jouröppet för dig som skriver
Blogg - Skrivandet
2014-02-11

Det händer rätt ofta att folk hör av sig till mig för att de har fastnat i en fråga med sitt skrivande.

Mitt i skrivprocessen, halvvägs genom romanen dyker frågetecknen upp:

  • Vad är det här för perspektiv, går det att skriva så här?
  • Kan man hoppa över det här tråkiga partiet?
  • Hjälp, vad ska jag göra - mitt hus är invaderat av semesterfirande släktingar och någon sover under mitt skrivbord?
  • Nu har jag avslutat mitt romanprojekt och allt känns tomt - vad ska jag göra?

Frågorna är många.

Men här kommer lösningen:

Image Nu prövar jag att öppna jourverksamhet för dig som plötsligt har fått en fråga eller ett problem du vill ventilera. Jag gillar metaforen från sjukvården. Precis som de gamla provinsialläkarna blev urstyva på allt från stukade tummar till för tidiga förlossningar har jag som coachande handledare och pedagog under många år dragit på mig massor av erfarenhet av skrivande, läsande, pedagogik och kreativa lösningar när saker inte fungerar som tänkt. Därför erbjuder jag 20 minuter jourtid för dig som har en fråga. Läs mera här och boka in dig i kalendern med din fråga.

Bild: CC Licence by Edkohler

 

 

 
Skifte i smörfabriken
Blogg - Livet
2014-02-07

Image

Efter viss tvekan bestämde jag mig mitt på blanka midsommarafton 2013 att släppa mina åtaganden på Sörängens folkhögskola. Sen sköt jag upp beslutet, men i månadsskiftet gjorde jag min sista insats för Skrivarlinjen på distans. Det blev nio fantastiska år. I januari 2005 tog jag över efter författaren och läraren Lisbeth Högvik som startade linjen tillsammans med dåvarande, framsynte rektor Alf Österdahl.

Jag satte från början mål för utvecklingen. Det gick sedan snabbare än förväntat att bygga upp den del av verksamheten som jag kunde påverka. Jag har nu känt att jag har kommit så långt det varit möjligt. Delvis har framgångarna säkert haft med den ökade Internetanvändningen att göra, att vi har varit aktiva i att promota linjen i olika sammanhang och att de som skriver ofta går att nå via sociala medier.

Dessutom: vi har fått så många ambitiösa kursdeltagare som velat utveckla och förbättra sitt skrivande och som lyft varandra gemensamt genom kursen. Vi har i regel runt tre sökande per plats, få avhopp och allt skickligare läsare/skribenter, ty läsningen är vad som är i centrum på den här kollaborativa kursen.

Under de senaste åren har jag haft stöttning av två kompetenta sidekicks: AC Collin och Jeanette Niemi. Med våra olika bakgrunder, delvis överlappande, har vi kunnat ta den här linjen flera steg. När hinder ställt sig i vägen har AC och Jeanette varit aktiva och skapat nya möjligheter. Vi har dessutom fått stöd av andra organisationer, ibland genom händelser som inte varit avsiktliga, bl a Ädelfors folkhögskola, Folkuniversitetet i Göteborg, Psykosyntesakademien i Stockholm och Pratbar, Stockholm.

Jeanette kommer att fortsätta och två nya ledare kommer in, två som jag är mycket glad att lämna över till: författarna och pedagogerna Christine Falkenland, som blir kursledare, och Pamela Jaskoviak. Jag känner mig fullständigt trygg i att lägga text som kursdeltagare i de nya ledarnas händer. Lycka till ni alla, ni kommer att ta linjen vidare på nya och kreativa sätt!

Själv kommer jag att fortsätta som frilans. Det blir spännande.

 
Vilken höst det blev ...
Blogg - Skrivandet
2014-01-20

Här sitter jag nu på andra sidan nyårsstrecket och försöker sammanfatta vad det var som egentligen hände det där sista halvåret 2013. Vad vi kan konstatera är i alla fall att det inte blev någon vanlig höst på Skrivarlinjen på distans ... Läs här på linjebloggen om Klara Persson och Ellen Karlsson, två f d kursdeltagare som riktigt hamnade i rampljuset och ta dig en stund och lyssna på dem också!

 

 
Grattis, Linda Boström Knausgård
Blogg - Litteraturen
2013-12-06

Ett stort och varmt grattis till Linda Boström Knausgård som får Mare Kandre-priset 2013! Priset delas ut årligen och går till en författare som skriver i Mare Kandres anda. Så detta är en helt riktig utmärkelse. 

 

 
Sååå 2007 ...? Än idag?
Blogg - Pedagogik
2013-12-03

Hur står det egentligen till med folkbildningen, med det flexibla lärandet och med det som vi slentrianmässigt kallar distansutbildning? Finns det ett A- och ett B-lag i den här världen?

För sju-åtta år sedan hade jag gott hopp även om jag var förundrad. Jag skrev en lång artikel för tidningen Nät & bildning som fanns då. Jag tänkte att det nog skulle ordna sig med den där Internetflugan inom folkbildningen också. Droppen urholkar stenen, tiderna förändras, osv.

Under större delen av det här året har jag så varit en i ett team som på uppdrag av regeringen och Folkbildningsrådet utrett läget inom folkhögskolor och studieförbund. Upptäckterna har gjort mig mer än betänksam, för att inte säga bekymrad. Den digitala klyftan verkar finnas även bland de som borde hjälpa andra tillrätta.

Nu ligger här en ny artikel på nättidningen Re:flex under rubriken "Vad jag surrar om". Du läser den här.

 

 
Jul eller inte jul
Blogg - Skrivandet
2013-12-02

Jul eller inte jul, skrivandet känner inga gränser.

En verklig vän - ja, en hel skrivarkurs i sig - går enkelt att beställa här. (Läs vad folk har tyckt om den! :-) Den har redan kallats "klassiker" av kollegor i branschen. Många, många bra textuppgifter och ett reflekterande förhållningssätt.)

Just nu får du min roman Mamma minns du mig på köpet. Beställ senast 17 december så hinner jag skicka till dig så böckerna kommer fram före julafton.

 

 
Ett riktigt bra citat - Voltaire
Blogg - Citat
2013-10-31

Till alla som skriver:

Le secret d'ennuyer est celui de tout dire

eller 

Hemligheten bakom att vara tråkig är att berätta allt.

 Voltaire

 
Augustpriset nominerade!
Blogg - Litteraturen
2013-10-21

Vill bara SKRIKA lite av STOLTHET och LYCKA och säga GRATTIS till mina f d kursdeltagare ELLEN KARLSSON och KLARA PERSSON för att de är nominerade till AUGUSTPRISET i klassen barn- och ungdomsklassen! Galet underbart! Hurra! 

#EllenKarlsson#KlaraPersson #Grattis #Kramar #Augustipriset 

(Förra gången det hände var det #JohannaThydell!!!)

 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 12 - 22 av 675

Nyhetsbrev


Min varukorg

Varukorgen är tom