Tuktad till frihet - Magnus Utvik om Scheike
2014-04-04

När jag frågar runt mig vad folk minns av sektledaren Hans Scheike på 80-talet dyker det pikanta riset upp först, ”pisksekten”.

Vad man inte minns är att både Scheike och kvinnorna runt honom dömdes för att systematiskt ha förgripit sig på flickor i flera år. Allt avslöjades då tre av dem som placerats på Scheikes gård för några sommarveckor i läkande miljö, rymde och sökte hjälp hos förbipasserande.

Författaren och poeten Magnus Utvik kom för ett par år sedan ut med självbiografiska boken ”Med Stalin som Gud” (2011). Den är en djupdykning i den egna tonårstiden med en politisk sekt. Att han nu går vidare med en undersökning av ett av de värsta rättsfallen i Sverige ligger i linje med det. Värsta: mycket därför att det var en verksamhet som fortgick under många år och att småflickor var offer. Dessutom framstod den på ytan som hälsosam: trädgårdsarbete, djurskötsel och frisk luft i sällskap av vänliga vuxna. I det fördolda: barnen utsattes för ritualiserade sexuella bestraffningar, kontroll av tankar och beteende och isolering från sina familjer.

Utvik har sökt upp både den åldrade Hans Scheike och två av de kvinnor som dömdes till fängelse för pedofili. Han har gått igenom deras eget skrivna material, läst förundersökningar, domar och presslägg men också sökt upp flera av de nu vuxna offren och lyssnat till deras berättelser. De mår dåligt, de försöker leva sina liv och döljer sin tid i sekten för omgivningen. En av dem, som mådde dåligt redan då hon kom dit, hamnade med tiden i prostitution. Några av barnen är ännu inte identifierade eftersom de fråntagits sina verkliga namn i sektens dokument.

Redan i förra boken vidgade Utvik begreppet sekt från vår vardagliga uppfattning med Knutby som modell. Samma typ av kontroll och manipulation av människor kan finnas i andra former. Utvik hänvisar till psykiatrikern Robert Liftons åtta kriterier, typiska för miljöer av det här slaget: kontroll av kommunikation, höga ideal, renlevnad och ritualer, bekännelser inför överheten, en högre vetskap, ett eget språk, idéerna är viktigare än individen, Vi och Dom-uppdelning. Det är en hierarkisk ordning i en sluten grupp.

Boken skildrar på ett begripligt sätt de mekanismer som gör att människor hamnar under andras medvetna och manipulativa inflytande. Det handlar om så basala frågor som tröst och mening, längtan att höra till och lättnaden i att få enkla svar på svåra livsfrågor. Den ’love-bombing’ offret i en början utsätts för är svår att motstå under en kris.

Men förövarens grund? Ja, den går nog aldrig att helt förstå. Makt är en del av svaret. Perversioner som döljs under och i ett system en annan. Fotot av den zombieliknande Scheike ger inget annat svar än rysningar och illamående.

Kanske är det typiskt, det där med minnet – det finns en motvilja mot att ta in det obehagliga, det manipulativa. Därför är Utviks bok viktig – den gör oss uppmärksamma på när något är på väg att gå snett, vare sig det handlar om politik, religion eller en sjuk parrelation. Att se och tydligt bekräfta kan göra skillnad för en persons liv.

Länk till engelska Wikipedia om Robert Liftons arbete.  

Bibliografi, Magnus Utvik:
Utvik, Magnus (1989). Jorden: dikter. Stockholm: Gedin. Libris 7677199. ISBN 91-7964-046-X
Utvik, Magnus (1990). Ögat: dikter. Stockholm: Gedin. Libris 7677216. ISBN 91-7964-063-X
Utvik, Magnus (1991). Om du inte talar: dikter. Stockholm: Gedin. Libris 7677244. ISBN 91-7964-093-1
Utvik, Magnus (1993). Simone: en kärleksroman. Stockholm: Gedin. Libris 7677283. ISBN 91-7964-132-6
Utvik, Magnus (1994). Hata regnet, hata livet: en roman. Stockholm: Gedin. Libris 7677311. ISBN 91-7964-160-1
Utvik, Magnus (1996). Solen har ingen skugga. Stockholm: Gedin. Libris 7677347. ISBN 91-7964-196-2
Utvik, Magnus (2000). Genom mörker går jag med dig tillsammans med ditt mörker: dikter. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Libris 7282880. ISBN 91-46-17572-5
Utvik, Magnus (2005). Anna, min älskade. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Libris 9864082. ISBN 91-46-21272-8
Utvik, Magnus (2010). Pojke med cyklop [e-bok]. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Libris 11909071. ISBN 978-91-43-50816-1
Utvik, Magnus (2011). Med Stalin som Gud: tre tonår i en kommunistisk sekt. Stockholm: Norstedt. Libris 12135103. ISBN 978-91-1-303511-6
Utvik, Magnus (2014). Tuktad till frihet. Norstedts. Libris 14751527. ISBN 9789113052977

Denna artikel har även varit publicerad i Kristianstadsbladet. 

Kommentarer
Lägg tillSökRSS
Bara registrerade användare kan skriva kommentarer!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.